(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
Стаття присвячена загальній характеристиці ролі центрально-східноєвропейських аналітичних центрів у дослідженні та формуванні політики пам’яті на прикладі окремих країн регіону. Продемонстровано, що саме для держав Центрально-Східної Європи, минуле яких було побудовано на сфальшованій пам’яті, питання історії мають традиційно великий політичний вплив. Саме тому на державному рівні політика пам’яті у Центрально-Східній Європі розглядається як складова доктрини національної безпеки та супроводжується потужною законодавчою базою щодо засудження тоталітарних ідеологій та іншими документально-правовими актами у сфері комеморативних практик. Забезпечуючи незалежний експертний аналіз суспільних процесів, аналітичні центри виконують роль медіатора між владою і суспільством у гострих дискусіях з питань історичної пам’яті, ретрансляції історичного досвіду, здебільшого надзвичайно травматичного. Аналітичні центри дозволяють консолідувати різновекторні репрезентації минулого, які суттєво заважають формуванню національної пам’яті, обмежити фрагментацію колективних візій та здійснювати пошук загальнонаціональних інтегративних ідей.