(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
Ренесанс підштовхнув європейський середньовічний специфічний уклад життя до ревізії, завдавши нового гуманістичного вектора руху. Крок за кроком духовне оновлення охопило середньовічну Європу. Гуманізм, протестантська етика, нова модель культури сприяли появі нової парадигми європейського мислення. Поширення нових ідей припадає на час появи нових комунікативних каналів і швидку інтеграцію нової релігійної етики до вже сформованих етноконфесійних відмінностей. Також нові релігійні ідеї потужно вплинули на національний характер європейських країн, який у період раннього протестантизму яскраво викристалізовується. У статті детально аналізується шлях протестантизму в Україні, етноконфесійна ідентичність вітчизняних протестантів. Автори дійшли висновку, що українські протестанти підтримують суспільну трансформацію, боротьбу за справедливість, мають своє бачення соціальної місії. У той же час серед складових їхнього світогляду будуть домінувати духовні цінності.