(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
Розглянуто особливості формування та еволюції концепту «Східна Європа» в європейській інтелектуальній думці XVIII – середини ХІХ століття, проаналізовано та охарактеризовано загальноєвропейські історичні фактори, які позначились на концептуальній трансформації інтерпретацій цивілізаційної приналежності східноєвропейського регіону. Встановлено, що трактування поняття «Східна Європа» протягом зазначеного періоду динамічно видозмінювалось, а сучасні дискусії щодо східноєвропейського регіону надають широкий спектр варіацій використання цього культурно-політичного концепту. Підсумовуючи дефініціювання поняття та аналіз формування в європейських інтелектуальних колах концепту «Східна Європа», встановлено, що європейська інтелігенція по-різному розглядала культурно-географічні межі східноєвропейського регіону та цивілізаційну ідентичність його населення.