(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті зосереджено увагу на важливому теоретичному аспекті виникнення у першій половині ХІХ ст. фахової історичної науки. Він пов’язаний з розгалуженням історієписання, що розвивалося до цього як добірка моралізуючих оповідей у просвітницький парадигмі, і виникнення у ньому тренду до професіоналізації у зв’язку з поширенням таких ідейно-теоретичних напрямів, як класицизм та романтизм. На прикладі роботи з історичним простором у працях Леопольда фон Ранке і, переважно, Йогана Густава Дройзена, у статті проаналізована специфіка констеляції трендів, що призвела до виникнення професійної історичної науки.