(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
Статтю присвячено висвітленню інформаційного потенціалу матеріалів, які походять з відомчого архіву комбінату «Запоріжсталь», датованим кінцем 40-х – початку 50-х років ХХ ст. Завдяки аналізу актуалізованої поточної документації канцелярії металургійного заводу, та епістолярних матеріалів, було реконструйовано засади комплектування робітниками заводу впродовж першого десятиріччя по завершенні Другої Світової війни, під час відбудови. Розгляд виробничих ситуацій та життєвих колізій на мікро-історичному рівні дозволив відтворити найбільш стандартні прийоми, до яких вдавалося керівництво заводу для залучення та утримання трудових кадрів. Було показано, що вони переважно повторювали загальноприйняті для сталінських часів репресивні практики, поширені від вищого партійного та радянського керівництва УРСР та СРСР до місцевої заводської адміністрації.