(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті проаналізовано газети, що розповсюджувались у Запоріжжі у 1970-му, 1990-му та 2000-му роках. Мета аналізу – роль преси у формуванні історичної пам’яті про Другу світову війну. Одним із основних складників пам’яті, сформованих ще за часів застою, є історичні міфи про війну. Комуністична партія тоді не цуралася повністю контролювати ЗМІ, зокрема і газети, не допускаючи навіть найменшого натяку на можливість висловити незгоду. Установлювався поділ преси за географічною ознакою: регіональна преса, загальноукраїнська та загальносоюзна. Цей розподіл зберігся й після здобуття Україною незалежності, загальносоюзні газети замінили російські газети, що виходили друком в Україні. Як наслідок, протягом усього аналізованого періоду щодо розвитку преси у мешканців Запоріжжя був спільний інформаційний простір із росіянами. У тогочасних регіональних запорізьких газетах ми не бачимо спростування радянських історичних міфів про війну навіть за часів незалежності.