(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
Проаналізовано трансформацію тюремного досвіду в першій третині ХІХ ст. в Херсонській губернії, в зв’язку тюремною реформою та рядом нововведень в пенітенціарну справу, які відбулись після 1819 р. Простежено розвиток законодавства, щодо ув’язнення. Встановлено, що в Російській імперії поряд з новими філантропічними ідеями ув’язнення сформувалася й утилітарна парадигма використання в’язнів, втілена в арештантських ротах. На основі проаналізованих звітів, щодо стану в’язниць в Херсонської губернії зроблено висновок, що попри розбудову нових в’язниць тюремний досвід, за винятком губернських міст, в 1820-х рр. змінювався доволі повільно.