(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
Стаття присвячена розгляду особливостей процесів набуття іноземного підданства мешканців Півдня України, зокрема Миколаївщини (Миколаївської губернії), за часів перших років захоплення влади радянською владою в утвореній УСРР. Прослідковано чисельність ймовірних іноземних підданих у досліджуваному регіоні, механізм отримання іноземного громадянства та підпорядкованість процесу оптації центральним органам влади, зокрема Народному комісаріату внутрішніх справ (НКВС); виявлення оптантів та первинне підтвердження підстав для набуття статусу іноземного підданого залишалось у полі діяльності місцевих органів влади та відповідних іноземних відділах в них. Підкреслено, що основним підґрунтям отримання або повернення іноземного громадянства, безумовно, виступала документальна приналежність особи до іншої держави або за походженням, або за колишнім місцем проживання в іншій країні. Процеси оптації відбувались з ускладненнями через обмежену діяльність консульств інших держав, більшість з яких на початковому етапі не визнавали радянську владу.