(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті на основі аналізу вітчизняної та зарубіжної літератури, а також джерельної бази висвітлюється культурна діяльність єврейських това риств у Рівненському повіті в міжвоєнний період. В ході дослідження було проаналізовано стан наукового висвітлення проблеми у вітчизняній та світовій історіографії. Виявлено, що дана тема майже не досліджена в наукових працях українських та закордонних дослідників. Показано, що євреї були змушені самостійно створювати умови для культивування на ціональних традицій та розвивати рідну культуру. Визначено, що пріори тетним напрямком громадського життя єврейської громади у Волинсько му воєводстві міжвоєнного періоду була культурна діяльність. У даний період на території Рівненського повіту культурним життям займались такі організації: «Культур-Ліга», «Сцена і освіта», «Фрейхейт», «Ябне» та «Шуль-Культ». Доведено, що єврейські культурні товариства засновували бібліотеки, читальні; проводили вечори, вистави, лекції та танці. Зауважено, що характерною рисою діяльності єврейських культурних ор ганізацій в Рівненському повіті було те, що всі вони виникли на початку тридцятих років та були під впливом лівих єврейських партій. Стверджено, що намагаючись уберегти молодь від польських асиміляцій них впливів і забезпечити належний рівень культури, єврейські культурні товариства доклали чимало зусиль в проведенні різного роду культурних заходів у Рівненському повіті.