(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
В статті висвітлено становище євреїв під час перебування в мізоцькому гетто. Антисемітські заходи перетворювали жертв Голокосту в об’єкт при нижень та експлуатації, створювали грунт для знущань та переслідувань. При застосуванні єврейської праці економічна експлуатація загрожувала здоров’ю та життю робітників. Грабунок бранців гетто став одним із засобів позбавлення умов для їхнього існування, адже такі умови унеможливлюва ли матеріально підтримувати власне життя. Носіння спеціальних позначок принижувало євреїв, перетворювало на соціальних ізгоїв. Євреїв дегумані зовано та перетворено в об’єкт принижень. Перебування в гетто було не лише фізичним випробуванням, а й моральним. Врешті, як і всі утворені гет то, Мізоцьке гетто було розгромлено. Після вбивства євреїв в жовтні 1942 р. єврейська громада Мізоча перестала існувати і вже не змогла відновитися.