(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті проаналізовано звернення, промови, проповіді, листування представників РПЦ у яких присутні елементи поширення культу особи Й. Сталіна. Метою дослідження є аналіз участі РПЦ у формуванні та поширенні культу особи Й. Сталіна. Визначено типові для представників церкви вислови, які характеризували особу радянського очільника. Визначено, що хвалебна риторика посилилася протягом 1941–1943 рр. в ході зближення світської та церковної влади. В цей час до РПЦ проникають елементи культу особи та починається пряме вихваляння Й. Сталіна. Культ особи значно поширився у церковному середовищі від осені 1943 р. З цього часу постійно звучали слова вдячності за «благодіяння» здійснювані на користь церкви, а заслуги армії поступово ототожнювалися особисто з очільником держави. В середові церкви виникають свого роду месіанські сподівання відносно керівника СРСР, формується культ переможця і великого церковного благодійника.