(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті досліджено науковий спадок Олександра Петровича Оглоблина – відомого історика, історіографа, археолога, архівіста, громадського діяча. Він є одним із творців державницького напряму в українській історіографії, автор понад 1000 праць, фундатор школи українських істориків-державників в еміграції, засновник і голова Українського історичного товариства і президент Української Вільної академії наук у США. Олександр Петрович залишив помітний слід в українській генеалогії, яку він творив як в Україні, так і за її межами. Упродовж всього життя він збирав різноманітні генеалогічні данні, відомості, матеріали, особливо його цікавила інформація з генеалогії лівобережного та малоросійського дворянства. За радянських часів дослідник встиг запровадити до наукового вжитку незначну кількість родословних матеріалів. Нині частина зібраних ним генеалогічних матеріалів, а також документи, що характеризують його наукову і громадську діяльність зберігається в Центральному державному архіві вищих органів влади і управління України.Особовий фонд О. Оглоблина налічує 382 одиниць зберігання, що хронологічно охоплюють період життя вченого з 1899 по 1992 р. На основі саме цих архівних матеріалів була з’ясована творча лабора торія дослідника та визначена його методика реконструкції родоводів. В ході дослідження відзначено його внесок в дослідженні шляхетських, старшинських, козацьких, духівницьких і міщанських родоводів Гетьманщини. Аналіз його наукової спадщини, зокрема його генеалогічних розвідок та генеалогічних матеріалів, як є в особовому фонді О. Оглоблина в ЦДАВО України, свідчить про наявність значної документальної бази, що дозволяє проводити реконструкцію різних верств населення України. Також, на нашу думку, варта уваги і розроблена ним методика генеалогічних досліджень. О. Оглоблин залишив після себе таку спадщину, яка не втратила своєї актуальності і нею буде користуватися не одне покоління вчених