(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті висвітлено діяльність науковця-аграрника, публічного та громадського діяча Михайла Неручева, розкрито його внесок у становлення та популяризацію сільськогосподарської економіки як науки в другій половині ХІХ ст. З’ясовано, що в наявній літературі теоретико-методологічні напрацювання вченого в даній галузі вичерпно не розкрито, хоча і становлять цінність. Проаналізовано основні публікації дослідника, на підставі чого охарактеризовано його наукові погляди. Показано, що Михайло Неручев займався активним поширенням набутих на власному практичному досвіді інноваційних знань та вчень у сфері ведення сільськогосподарської діяльності з метою отримання позитивного економічного ефекту від її організації. Досліджуючи основні чинники досягнення даного результату, як основи сільськогосподарської економії, учений виокремлював наступні: науковий підхід, державний вплив (аграрну політику), кліматичний чинник, інноваційно-інтенсивні системи господарювання (використання удосконалених сільськогосподарських знарядь праці та техніки), землю, працю, а також капітал. Визначено, що М. Неручев порушив та вивчав низку важливих питань у досліджуваній нами тематиці: причини та наслідки низького рівня розвитку аграрної економіки як науки; актуальність чинників формування прибуткових і раціонально організованих багатогалузевих сільськогосподарських підприємств; генерування засад підприємницької діяльності; необхідність навчально-наукової підготовки в галузевих освітніх закладах задля ефективного ведення господарств; поширення аграрно-економічних науково-обгрунтованих знань та вчень, спрямованих на подолання кризових явищ розвитку аграрної сфери. З’ясовано, що мета сільськогосподарської економіки (за Михайлом Неручевим) полягала в організації ефективної (прибуткової) діяльності господарства на основі синтезу підприємницьких та наукових засад його ведення. SCIENTIFIC VIEWS OF M.V. NERUCHEV IN THE CONTEXT OF THE FORMATION OF AGRICULTURAL ECONOMY (SECOND HALF OF THE 19TH CENTURY) I. Boyarinova, S. Nyzhnyk National Scientific Agricultural Library of the National Academy of Science