(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті розглядається аналіз одним з провідних медієвістів імператорського Харківського університету В. К. Надлером ключових подій міжнародних відносин XI століття. Підкреслюється, що він присвятив цій епосі декілька публікацій, зокрема докторську дисертацію «Адальберт Бременський, правитель Німеччини в молоді роки Генріха IV» та неопублікований спецкурс «Історія Крестовой епохи». У своїй творчості В. К. Надлер показав кілька векторів зовнішньої політики Німеччини - італійський, угорський, скандинавський, польський тощо, переконливо виділив закономірність і комплекс причин зростаючого антагонізму між римськими папами та імператорським урядом, як провідними політичними силами Заходу. Цю боротьбу В. К. Надлер персоніфікував у особистостях Гільдебранда (Григорія VII) і Адальберта Бременського, якого вважав рішучим прихильником єдиної імперії. В. К. Надлер відкинув застаріли концепції Ф. Вількена й Ж. Мішо, які зображували хрестові походи як суто релігійні заходи, і виділив цілий комплекс їх причин, зокрема політичні та соціально-економічні зміни всередині самого західноєвропейського суспільства. В. К. Надлер спростовував поширену думку про те, що ідея хрестових походів в тому вигляді, в якому вона втілилася, зародилася ще у Григорія VII. Оцінки В. К. Надлера ключових подій міжнародних відносин ХІ століття відображали прогресивні явища сучасної йому історичної науки.