(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2023)
У статті розглядається проблема з’ясування джерельної природи та інформативного потенціалу фотографічних документів, які були випродуковані в результаті функціонування підприємств Дніпровського промислового комплексу у м. Запоріжжя в радянську добу історії України. Здійснено атрибуцію та класифікацію фотодокументів, виявлених у музейних і архівних зібраннях регіону, із акцентуванням на функціональному призначенні зображень. Було розглянуто найбільш типові ситуації, які спонукали комуністично-радянське керівництво заводів та їх пересічних працівників до фотофіксації подій політичного, економічного та соціального життя. З’ясовано, що процесу фотографування відводилася важлива роль у процесі ідеологічної обробки трудящих, із метою конструювання «радянської ідентичності». Дослідженням було доведено переважно суб’єктивну природу радянської заводської фотографії, вказано на необхідність критичного аналізу її візуального тексту.