(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2023)
Мета дослідження – вивчити та проаналізувати особливості окупації під час широкомасштабної російсько-української війни у березні – листопаді 2022 р. на прикладі Херсона. Методологічною основою дослідження стали такі методи як усна історія, спостереження. Усна історія виступає головним методологічним базисом, оскільки є потужним інструментом розуміння життя людей у ході глобальних історичних змін. Основні результати дослідження. Головним завданням автор ставить перед собою розкриття особливостей «херсонської моделі окупації» і погляду зсередини на процеси, які відбувались протягом тимчасової окупації міста. Головне джерело, яке використовується, це документовані розповіді херсонців різного віку та соціальної приналежності. У фокусі дослідження перебувають такі аспекти: окреслення тяжких наслідків для херсонців окупації міста, умов розвитку громадянського суспільства у місті та сприйняття херсонцями росіян як чужерідного елементу у соціально-культурному просторі Херсона. У дослідженні робиться спроба на повсякденному рівні зрозуміти і окреслити особливості перебування Херсона в окупації, що відбивались на моральному-психологічному сприйнятті цивільним населенням ходу військової кампанії та очікуванні визволення. Робота доповнена різноманітними стратегіями життя місцевого населення як на основі усно-історичних відомостей, так і на основі рефлексії особистого перебування в тимчасово окупованій зоні. У статті звертається увага на досвід місцевих мешканців, спрямований на організацію побуту, роботи, спротиву, підтримку вмотивованості на участь у різних заходах. Висновки. У висновках підсумована окупаційна реальність, в якій опинились мешканці міста. Це стало особливою атмосферою, в якій формувались способи організації життя/виживання, протистояння/боротьби, очікування визволення/збереження національної ідентичності. У цій атмосфері плекалась свобода, зміцнювались ціннісні переконання і скріплювалась українська ідентичність. У статті розкриваються фундаментальні дискурси стосовно зрадництва, життєвих стратегій, осмислення феномену «чужого».