(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2023)
У якості мети статті автори визначили дослідження сучасного наукового доробку з теми соціальної історії південноукраїнського селянства кінця ХІХ – початку ХХ століть. Досягнення її стало можливим завдяки використанню методу когнітивної парасолі. Це дозволило авторам з’ясувати той факт, що історіографічний доробок з теми складають праці з аграрної та соціальної історії, історичного краєзнавства, етнології, історичної статистики, демографії, та психології. Доведено, що методологічним підґрунтям переважної більшості з них стали неомарксизм, неовеберіанство та етнометодологія.