(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2023)
Дослідження присвячено аналізу передумов окупації Франції нацистською Німеччиною під час Другої світової війни та особливостям залучення до економіки Третього Райху трудових ресурсів з окупованих французьких територій. Здійснено огляд офіційної та реальної політики Третього Райху щодо сусідньої Франції, а також позицію французьких політичних сил, які легалізували утворення маріонеткового Уряду Віші на підконтрольних Райху французьких територіях. Завдяки цьому уряду та місцевим колаборантам німецька адміністрація встановила нацистський «новий порядок» у Франції задля інтеграції сировинних, продовольчих, промислових та трудових ресурсів Франції в економіку Райху. Політика Уряду Віші підкріплювалась безперервним розвитком законодавства у сфері реквізиції французької робочої сили, яка пройшла шлях від волонтерства до трьох «акцій Заукеля». Однак той факт, що французька держава була єдиною в окупованій Європі, яка формально жила за власним законодавством, а не за німецькими указами, створював враження відносної самостійності у порівнянні з іншими окупованими країнами, які більше не мали власного уряду. Формальне існування французької влади також давало можливість перекласти відповідальність за масове насилля на маріонетковий уряд, коли спроби добровільної мобілізації місцевого населення на роботу в Німеччині не мали успіху. Таким чином, Франція була третім за масовістю постачальником примусових робітників до Райху після Радянського Союзу та Польщі, а також країною, яка мобілізувала до Німеччини найбільш кваліфікованих робітників.