(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2023)
У статті на прикладі Київщини та Чернігівщини досліджуються реакція сільських учителів на втягування їх владою у коло виконавців Голодомору. На підставі аналізу районних газет, які попри яскраву ідеологічну заангажованість містять найповнішу на тлі інших джерел інформацію про повсякденні практики, досліджено як участь освітян у виконанні розпоряджень влади, так і опір у його різних формах. Доведено, що головною тенденцією стало дистанціювання педагогів від спущених «згори» завдань та пасивний спротив.