(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
Розгляд історичних аналогій совєтсько-української (1917–1918 рр.) та російсько-української (2014–2024 рр.) війн є важливим та актуальним дослідженням. Совєтсько-українська (1917–1918 рр.) та російсько-укра- їнська (2014–2024 рр.) війни схожі за своїм характером і сутністю, адже вони є боротьбою за українську державність. Українська Народна Респу- бліка в 1917 р. та Україна в 1991 р. повстали на політичній мапі з чіткими кордонами і демократичним вектором розвитку. Проте, маючі географічне співіснування з диктаторськими та ворожими державними утвореннями в обличчі РСФСР та РФ Україна автоматично була приречена на агресію з боку Росії. Повномасштабній совєтсько-українській (1917–1918 рр.) та російсько українській (2014–2024 рр.) війні передував гібридний сценарій агресії. Зазначено, що російське вторгнення у вказаних війнах відбувалося схожими маршрутами. Вказано, що битва під Крутами 29 січня 1918 р. та бої під Крутами 28 – 1 березня 2022 р. є важливими та переломними момен- тами у вказаних війнах. Наголошується, що окрім українського народу, до збройної боротьби за українську державність залучені також представники національних меншин та іноземці.