(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
Новітня російсько-українська війна актуалізувала дослідження питання російської культурної експансії та використання мистецтва у якості полі- тичного знаряддя боротьби. Терористичний російський режим продовжує багатовікові традиції пропаганди, поширюючи у своїй війні проти України наративи про спільність історії, культури та мови між Росією та українськи- ми територіями, до яких включено і сучасне місто Запоріжжя. Висвітлення російський асимілятивних процесів важливе в контексті руйнування міфів про Запоріжжя та розуміння, яким чином процеси радянської зрусифіко- ваної культурної експансії руйнували українську культуру та національну ідентичність. З метою характеристики прояву російської культурної екс- пансії в Запоріжжі у 1920–1930-х роках були проаналізовані досягнення та прорахунки українізації в контексті паралельної радянізації та русифікації на території Запоріжжя, охарактеризовано культурний простір жителів Запоріжжя в 1920–1930-х роках, висвітлено наступ більшовицької влади на «контрреволюційні» тенденції української національної культури Запо- ріжжя. Вказано на те, що культурне життя Запоріжжя 1920–1930-х років демонструє собою всю суперечливість та різноманітність, характерну періоду культурного будівництва часів українського відродження, що перетворилось у Червоний Ренесанс. Паралельно процесам українізації відбувається формування радянської ідентичності, яка в тому числі мала зрусифікований характер.