(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
В історії українського воєнного мистецтва особливу майстерність за- стосування стратегем виявили козаки. Їх нащадки успішно використали подібні прийоми під час боротьби з російськими окупантами на Півдні Правобережної України (серпень-вересень 1919 р. і серпень-листопад 2022 р.). У процесі аналізу військових хитрощів було використано автор- ський підхід та методи компаративізму. Революційна повстанська армія України під проводом Нестора Махна в серпні-вересні 1919 р., викорис- тавши 17 стратегем, громила Червону армію і Збройні Сили Півдня Росії. Сили оборони України вдало застосовували 11 військових хитрощів під час витиснення російських військ з Правобережжя Херсонщини восени 2022 р. Армія Нестора Махна використала більше військових хитрощів, бо цьому сприяли обставини (маневрова війна, талановитий полководець Нестор Махно тощо). Порівняння досвіду бойових операцій українських військ у 1919 р. і 2022 р. на теренах Півдня Правобережної України засвідчило значну подібність військових хитрощів, що підтвердило збе- реження бойових рис українських воїнів (ініціативність, самодостатність, бойова пластичність тощо).