(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
Стаття присвячена вивченню особливостей проявів мови ворожнечі як одного з засобів пропаганди під час Громадянської війни в Іспанії 1936–1939 рр. Запропонований ретроспективний аналіз є актуальним з огляду на все частіші використання в сучасному інформаційному світі в реаліях посилення воєн та конфліктів, гібридних, інформаційних та «ме- режевих» протистоянь, таких понять як «ворожнеча», «ненависть», «мова ворожнечі». В умовах російсько-української війни 2014–2024 рр. прояви та застосування мови ворожнечі суттєво збільшилось в інфопросторі та суспільстві, то актуалізує проведене дослідження. Вивчення проявів мови ворожнечі за часів громадянського конфлікту в Іспанії дослідниками проводилось переважно в контексті здійснення про- пагандистської діяльності та не було предметом окремих розвідок. Серед тих, хто займався дослідженням цієї проблематики, можна виділити таких науковців, як І. Гомес Вієгас і Ф. Гарсія Еспанія, Х. Х. Моралес Руіс, Ф. Перес Варела. Подальшого вивчення потребує більш чітка диференціація понять, характеристика проявів та впливів. У науковій статті надається визначення поняття мови ворожнечі і основні критерії прояву в іспанському суспільстві за часів Громадянської війни. В публікації проаналізовано випуски журналів і газет, телевізійні і раді- овиступи, плакати та заклики. Визначено, що надзвичайно важливу роль у здійсненні пропаганди грали аудіовізуальні матеріали, зважаючи на значний рівень неписьменності серед населення Іспанії в 30-х рр. XX ст. Проведений аналіз призвів до висновків, що представники всіх сторін конфлікту намагались дегуманізувати противника, виправдати свої дії та сприяли поширенню мови ворожнечі різними засобами. У статті представлено трансформаційні зміни та продемонстровано прояви системної пропаганди через використання мови ворожнечі та формування нових смислових конструкцій для протилежних таборів громадянської війни в Іспанії, які впливали на обидві сторони конфлікту. Наведені у досліджені історичні приклади періоду Громадянської війни у Іспанії, стали доказами того, як мова ворожнечі свідомо використовувалась для посилення пропагандистських впливів з обох боків, для розпалювання ненависті, жорстоких та агресивних проявів в зонах бойових дій та у іспан- ському суспільстві в цілому. Дегуманізація противника, зростаючі прояви пропаганди та мови ворожнечі суттєво впливали на характер протистояння.