(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
У даній статті розглядається питання поштової марки як елементу гібридної війни РФ проти України. У досліджені охоплено період випуску такої фі- лателістичної продукції за десять років – з 2014 по 2024 рік. Одразу після акту агресії РФ проти України (20.02.2014) держава-агресор та окупант розпочала емісію поштових марок у серії «Регионы России» (Регіони Росії) з тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим. Щороку російська федерація випускає філателістичну продукцію, яка прямо чи опосередко- вано засвідчує «приналежність» українських територій, об’єктів культурної спадщини до РФ. Після повномасштабного вторгнення (24.02.2022) тим- часово окупованими територіями стали частини Херсонської, Харківської, Запорізької областей. Відповідно державний орган РФ АТ «Марка», який має повноваження на друк поштових марок, емітував поштову продукцію у вересні 2023 року, на якій зображено Запорізьку область як частину РФ. У даній публікації дається опис зображень на поштових марках, вказано но- мінал та тираж. Випуск Російською Федерацією філателістичної продукції має на меті впливати на громадську думку не лише в середині федерації, а й за її межами. Таким чином просуваються наративи про «давні російські території». Як відомо, згідно Всесвітньої поштової конвенції поштова марка є уосо- бленням суверенітету держави. Відтак, Україна в особі Міністерства за- кордонних справ та Національного поштового оператора «Укрпошта» звертаються до Всесвітнього поштового союзу (ВПС) – структура ООН – з тим, щоб не визнавати таку поштову продукцію Російської Федерації. У відповідь на прохання України ВПС розсилає країнам-членам циркуляри із повідомленням про невизнання відповідної філателістичної продукції Росії та не внесення її до міжнародного реєстру.