(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
У статті акцент зроблено на регіональних аспектах і практичних кейсах соціальної згуртованості та суспільної стійкості українського суспільства на прикладі Запоріжжя в умовах повномасштабної військової агресії рф. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні елементів формули суспільної стійкості, соціальної згуртованості, бачення післявоєнного відновлення у сучасних реаліях України. Хронологічні рамки дослідження охоплюють період від початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України до опублікування статті. Особливість даного досліджен- ня полягає в необхідності використання теорій інклюзивної комунікації, вироблення політик та стратегування в умовах невизначеності. Моніторинг соціальної згуртованості та стійкості у сучасних реаліях України на прикла- ді Запорізької області дає підстави для аналізу викликів та загроз, оцінки сильних сторін, потенціалу консолідації суспільства, що дозволяє окрес- лити тенденції регіонального розвитку в надскладних сучасних умовах. За допомогою моніторингу суспільної стійкості та соціальної згуртованості на регіональному рівні можливо проаналізувати зміни, які спостерігаються щодо згуртованості населення та відстоювання проукраїнської позиції від початку повномасштабного вторгнення рф та окупації українських територій. Все це потребує уважного переосмислення пройденого шляху й визначення перспективних напрямів подальшого розвитку. Саме це й слугувало поштовхом для здійснення даного дослідження. Методологічна основа дослідження заснована на положеннях класичних та сучасних по- літичних теорій, що стосуються предмету розгляду, використанні спектру філософських, загальнонаукових і конкретно-наукових методів пізнання, напрацьованих у суспільно орієнтованих науках, які дозволяють всебічно розкрити суть поставленої проблеми. Оптимізація дослідницької діяльності в контексті трирівневого моніторингу (окуповані території, лінія зіткнення, контрольована частина) може бути забезпечена в поєднанні з іншими якіс- ними методами дослідження, такими як фокус-група та глибинне інтерв’ю. Науковою новизною дослідження є проведення моніторингу соціальної згуртованості та суспільної стійкості у сучасних реаліях України на прикладі Запорізької області.