(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
Забезпечення збереження пам’яток культурної музейної спадщини України та створення умов їхнього безпечного зберігання є одним із головних за- вдань музейних установ. Особливо це завдання стає актуальним в умовах війни та збройних конфліктів. Дане дослідження присвячене розгляду практик убезпечення фондових колекцій на прикладі найбільшого музею Запорізького регіону – Комунального Закладу «Запорізький обласний кра- єзнавчий музей» Запорізької обласної ради. Розкривається роль законів, постанов і інших нормативних документів та методичних рекомендацій у підготовці до евакуації музейних цінностей. Також описано та проаналізо- вано етапи підготовки, пакування та вивезення предметів музейного фонду, укладання домовленостей та оформлення документації між інстанціями. Крім того висвітлено дії органів вищої та місцевої влади, музейних спів- робітників на тлі повномасштабного вторгнення рф, критично розібрано помилки та успіхи евакуації, злагодженість дій, або ж відсутність таких, між структурами щодо збереження музейного фонду України.