(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
У статті розглянута проблема емоційного/професійного вигорання серед медпрацівників. Наведені теоретичні відомості про джерела появи виго- рання, про те чому медпрацівники більш вразливі до вигорання, про те до яких фізіологічних та психосоматичних наслідків воно може призвести, як і про вплив на професійну діяльність. Розглянуті чинники які посилюють вигорання для лікарів в умовах військового часу (особливо за умов пору- шень терористичною росією міжнародниї договорів), як для медпрацівни- ків в тилових регіонах, так і для наближених до бойової лінії зіткнення. Зібрані разом різноманітні дослідження питання вигорання з різних медичних професій різних областей України за останні роки (більшість з досліджень починаються з 2015-ого, є одне з 2012-ого) та аналіз авторами цих досліджень умов що впливають за вигорання та стратегій боротьби з вигоранням та їх позитивний чи негативний вплив. Наведені методики для боротьби з вигоранням, як на особистому, так і на колективному рівнях. Хоча більшість цих методик підходять лише для медпрацівників що живуть в більш безпечних тилових регіонах, наведені також ті що були створені для військових лікарів та ефективність яких була перевірена американськими військовослужбовцями в Іраку та Афганістані.