(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
У статті досліджується функціонування багатотиражних газет, які видава- лися підприємствами Дніпровського промислового комплексу у м. Запо- ріжжя за доби існування Української РСР. Було окреслено місце цих газет у забезпеченні ідеологічного контролю Комуністичної партії за процесом індустріалізації та конструювання «радянської людини». Висвітлено кон- кретні завдання, які виконували редакційні колегії газет, на вимогу дирек- ції підприємств, а також контролюючих радянських і партійних органів. Здійснено класифікацію жанрів публікацій, зазначено видову належність історичних джерел, які з’являлися у періодичній пресі даного типу. Визна- чено, що основний зміст випусків газет промислових підприємств стано- вили: законодавчі акти уряду і партії; діловодні документи підприємств; інформаційні повідомлення щодо внутрішнього та зарубіжного життя; джерела особового походження – біографії, інтерв’ю, спогади та листи пра- цівників; фотозображення. Особливу увагу було приділено аналізу текстів, які висвітлювали різноманітні аспекти соціальної сфери та повсякденного життя маси пересічних робітників заводів й інших підприємств м. Запо- ріжжя – листи до редакцій газет і відповіді на них, публікації спрямовані на подолання різноманітних девіацій, в першу чергу алкоголізму, низького культурного рівня та незадовільних умов життя пролетаріату тієї епохи.