(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
Мета статті – розкрити формування в Україні історико-меморіального наративу сучасної російсько-української війни, який включає матеріали усної історії та науково-популярні видання. Методологія дослідження включає принципи історизму, науковості, авторської об’єктивності, а також загальнонаукові (аналіз, синтез, типологізація) та спеціально-історичні (історико-генетичний, історик-системний, історико-типологічний) методи. Наукова новизна: уперше досліджується формування в Україні історико-ме- моріального наративу сучасної російсько-української війни (2014–2024), який включає матеріали усної історії та науково-популярні видання. Висно- вки. Отже, увічнення пам’яті полеглих внаслідок агресії Росії проти України українських захисників здійснювалося на основі відповідних історичних наративів, запропонованих і поширюваних УІНП. Вони передбачали ви- знання учасників АТО продовжувачами української визвольної боротьби, спадкоємцями славетних традицій збройної боротьби українського народу проти окупантів. Таким чином воїни АТО були поставлені в один ряд з геро- ями Армії УНР, Українських січових стрільців, Української Галицької армії, Української повстанської армії. При формуванні історично-меморіального наративу російсько-української війни особливе значення надавалося усній історії – записам свідчень учасників і жертв війни. У цій площині слід відзначити роботу УІНП та деяких академічних колективів (зокрема, Запорізького національного університету) щодо запису і видання свідчень українських вояків, волонтерів, очевидців війни. Серед них слід назвати п’ять книг проекту «Усна історія російсько-української війни (2014–2019)», а також видання «Дівчата зрізають коси», «Люди сірої зони», «Капелани. На службі Богу й Україні», «Волонтери: Сила небайдужих», «Воїни Дніпра…», «Без ротації», «Свідчення про війну…» тощо. Важливе значення для фор- мування історико-меморіального наративу російсько-української війни мають документально-історичні книги українських військовослужбовців, волонтерів, журналістів.