(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
У статті розглядається культурно-хронологічна належність бронзової чаші, випадково виявленої 1966 р. на зруйнованих Каховським водосховищем ділянках городища Великі Кучугури часів Золотої Орди. Виріб має арабські написи, зображення людей і тварин. Захисні магічні формули, що посилювалися віршами сур Корану, активізувалися за допомогою речовини (води, олії, молока), яку наливали в посуд. Вважалося, що чаші допомагали лікувати певні хвороби та укуси отруйних тварин. Більшість відомих бронзових магічних чаш не виходять за межі XII–XIV ст. При близькості аналогій чашу з городища Великі Кучугури можна датувати серединою – другою половиною XIV ст., що відповідає часу існування золотоординського міста. Місцем її виробництва, можливо, є Сирія чи Єгипет.