(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
Проблема політизації українського національного руху кінця ХІХ – початку ст. є надзвичайно важливою для розуміння процесу становлення укра-їнської державності. Саме в цей період на українських землях відбувся перехід від культурно-просвітницької діяльності до організованої полі-тичної боротьби за національні та соціальні права. Формування українських політичних партій, поява нових ідеологій та лідерів започаткували якісно новий етап національного відродження. Ви-вчення цієї теми актуальне не лише в історичному, а й у громадянсько-ви-ховному аспекті. Знайомство учнів із політичними ідеями того часу сприяє усвідомленню тяглості українського державотворчого процесу, розвитку національної самосвідомості, формуванню активної громадянської позиції. Отже, вивчення політизації українського національного руху є необхідною умовою для формування історичної пам’яті, патріотизму та глибокого усві-домлення витоків українського державотворення.