(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
У статті обґрунтовано актуальність розгляду історії Української Народної Республіки та Білоруської Народної Республіки в контексті історичних аналогій. Зазначено, що саме Перша світова війна стала «каталізатором» Української (1917–1921 рр.) та Білоруської (1917–1920 р.) національних революцій. Окреслено активність політичних сил та солдатських мас в Україні та Білорусі, як головний поштовх до створення державності. Вказується, що становленню української та білоруської державності протистояв російський уряд втілений Тимчасовим Урядом та СНК. В статті висвітлюється послідовність методів російсько-більшовицької агресії проти України та Білорусі: від спроб організувати в українській та білоруській столицях власні замасковані «з’їзди» до повномасштабного військового вторгнення та окупації. Також окреслено комплексний підхід російсько-більшовицької агресії. Вказується, що російськими більшовиками, окрім відкритої зов-нішньої військової агресії, було проголошено проросійські більшовицькі квазідержавні утворення; в Білорусі російські більшовики організували власний псевдокомітет. Зазначено, що український та білоруський уряди визнали в правовій площині існування національних меншин на українських та білоруських теренах. Таким чином, українські білоруси та білоруські українці отримали необхідний юридичний захист та визнання.