(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2026)
У статті розкрито зміст і особливості діяльності Володимира Горбового міжвоєнний період, український ви- в українському націоналістичному русі на теренах Східної Галичини у звольний рух, Українська військова міжвоєнний період. Методологія дослідження спирається на принципи науковості, авторської об’єктивності, верифікації, системності, біографічний націоналістів. та просопографічний підходи, а також на загальнонаукові (аналіз, синтез, класифікація) та спеціально-історичні (історико-генетичний, історико-типологічний, історико-системний, критики історичних джерел) методи. Наукова новизна полягає у тому, що вперше в українській історіографії на основі архівних і наративних джерел розкрито участь Володимира Горбового в українському націоналістичному русі 1920–1930-х рр., показано його позицію як адвоката і націоналіста на Варшавському і Львівському судових процесах над членами Української військової організації та Організації українських націоналістів. З’ясовано, що міжвоєнний період для В. Горбового став визначальним для його соціально-професійного самоствердження. Він здобув правничу освіту, захистив дисертацію у Празькому університеті та отримав ступінь доктора права у 1927 р. Через деякий час (у 1929 р.) нострифікував диплом у Польщі та став членом Колегії адвокатів у Львові. Разом з тим, В. Горбовий, розпочавши свою адвокатську кар’єру, брав участь у діяльності УВО, а згодом ОУН. Не зважаючи на арешт та нетривале перебування у концтаборі Береза-Картузька, він надалі залишався активним в українському націоналістичному русі. У 1935–1936 рр. як адвокат виступив на захист діячів УВО та ОУН після вбивства міністра внутрішніх справ Б. Перацького в рамках політичних процесів у Варшаві та Львові. Свої питання та виступи В. Горбовий, як й інші адвокати, формував таким чином, щоб представити ширшу картину суспільно-політичних реалій, у якій опинились українська громада в міжвоєнній Польщі, показати ідейне спрямування та мотивацію діячів ОУН. У підсумку, перетворивши судовий процес на політичні маніфестацію, В. Горбовий також доклався до популяризації ідей українського визвольного руху серед ширшого загалу суспільства.