(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
У статті проаналізовано представленість в українському мас-медійному дискурсі проблематики завдань і ролі державних органів та громадських організацій в сфері збереження культурної спадщини від початку російсько-української війни у 2014 р. до повномасштабної агресії Російської Федерації проти України у лютому 2022 р. Методологія дослідження базується на принципах історизму, науковості, авторської об’єктивності, системності, а також загальнонаукових (аналіз, синтез, узагальнення) та спеціально-історичних (історико-генетичний, історико-порівняльний, історико-системний, критики джерел) методах. Наукова новизна: уперше проаналізовано висвітлення українськими ЗМІ державних та громадських ініціатив у роки російсько-української війни (до початку повномасштабного вторгнення). У результаті дослідження встановлено, що в досліджуваний період в українському медійному полі домінували питання громадських ініціатив і візій у сфері збереження та розвитку культури в умовах війни. Державні ініціативи у сфері збереження культурної спадщини були недостатньої масштабними, й часто не мали належного інформаційного супроводу. Лише проект «Велика реставрація», започаткований у 2021 р. привернув увагу ЗМІ. Натомість громадські візії щодо стану української культури в умовах російсько-української війни значно частіше абсорбувалися вітчизняним медійним дискурсом. Відтак програмними стали міркування про необхідність сконцентруватися на проектах, які стосуються конкретних міст, об’єктів, артефактів, а також про співвідповідальність влади і громадськості за долю культури. При цьому неодноразово висловлювалися думки, що влада робить недостатньо для збереження, відродження і розвитку української культури.