(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
Стаття аналізує геополітичні передумови російсько-української війни по-чатку XXI століття, акцентуючи увагу на гібридно-інформаційних викликах. Автор розглядає прагнення Росії реанімувати радянський вплив над Украї-ною через асиметричні методи, включаючи пропаганду, кібератаки та соці-альні мережі. На основі робіт С. Хантінгтона, Г. Кіссинджера, В. Горбуліна та інших, висвітлюються історичні корені конфлікту від «Холодної війни» до анексії Криму та подій на Донбасі. Підкреслюється роль наративів «русско-го мира», економічного шантажу та інформаційних операцій у дестабілізації України. Висновки наголошують на переході від класичних війн до «м’якої сили» для підриву європейської безпеки та створення розколів у НАТО/ЄС. Дослідження підкреслює необхідність глибшого вивчення гібридних загроз для формування ефективної політики національної безпеки.