(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
У статті проаналізовано, як у 2018–2024 рр. три офіційні акаунти пам’я-ті про Голокост в Instagram (@auschwitzmemorial, @yadvashem, @ holocaustmuseum) формують візуальні наративи й працюють із травмою. Поєднано якісний огляд типів і композиції зображень із автоматизованим аналізом 1500 постів (понад 1300 фото): машинні описи, перетворення в вектори та кластеризація. Виокремлено чотири спільні категорії: портре-ти / свідки, артефакти, інфраструктура, відвідувачі / церемонії. Найбільшу взаємодію здебільшого отримують зображення людей і просторові кадри, але інтенсивність відрізняється між інституціями. Instagram слугує ін-струментом збереження та поширення пам’яті про Голокост, поєднуючи історичну достовірність і візуальні стратегії, зрозумілі сучасній аудиторії.