(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2025)
Статтю присвячено аналізу міфів щодо української історії в сучасних шкільних підручниках РФ, підготовлених та опублікованих після початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну. Проаналізовано підручни- ки для 8, 9, 10, 11 класів: авторства М.М. Арсентьєва та ін. «Історія Росії. 8 клас» (2023 р.), М.М. Арсентьєва та ін. «Історія Росії. 9 клас» (2023 р.), В.Р. Мединського та ін. «Історія Росії. 1914–1945 роки. 10 клас» (2023 р.), В.Р. Мединського та ін. «Історія Росії. 1945 рік – початок XXI століття. 11 клас» (2023 р.). В статті здійснена спроба спростувати найпопулярніші дезінформативні наративи. Підручники з історії РФ 8–11 класів наповнені антиукраїнськими історичними міфами. Зокрема, в міфі про «Новоросію» ігнорується українська складова регіону. Події Української революції по- чатку ХХ ст. викладаються як складова російської «громадянської війни». Голодомор 1932–1933 рр., авторами підручників розглядається, але його геноцидна природа замовчується. Українських націоналістів представляють агентами спецслужб нацистів. Анексія Криму у 2014 р. подається як «воз- з’єднання з Росією». Заперечується агресивний характер війни РФ проти України, створюється образ Росії як жертви політики Заходу.