(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2025)
Дана стаття, на основі актуалізації та аналізу інформації документальних джерел середини ХХ ст., розкриває процеси, що відбувалися на теренах Запорізької області в часи розгортання робіт «Великого плану перетворення природи» (1948–1953 рр.). Всебічне висвітлення наукової теми дозволило осмислити проблемні питання, які не дали змоги виконати плани радянського уряду із кардинальної зміни ландшафтного середовища, клімату та всіх боків життя населення Півдня України. Було продемонстровано, як відірваність партійної верхівки від реального життя простих робітників лісових господарств, колгоспів, та радгоспів регіону, не врахування сучасних їм наукових розробок по степовому лісорозведенню, не дозволили місцевим радянським функціонерам реалізувати за короткий термін часу амбітні завдання із корекції клімату та складу технічних і сільськогосподарських рослин у степовій зоні.