(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2017)
Обґрунтовано актуальність дослідження регіональної специфіки розгортання обновленських конфесій. Розглянуто діяльність у 1927 р. з‟їзду духовенства та мирян Миколаївської єпархії Синодальної церкви. Визначено головних дієвих осіб, показано зв‟язок церковного керівництва та єпархії, з‟ясовано характер розвитку Синодальної церкви в окремій Миколаївській єпархії у 1920-ті рр. Зверенено увагу на поширення “новояза” в церковному середовищі. Підкреслено щире прагнення діячів конфесії до розгортання Синодальної церкви. Пояснено причини, які заважали реалізації принципів соборноправності, українізації в житті церкви.