(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2017)
У публікації зроблена спроба окреслити головні етапи професійного, наукового і педагогічного становлення особистості Михайла Митрофановича Філоненка-Бородича (1885–1962 рр.) як ученого у галузі механіки, математики, автора досліджень з питань опору матеріалів і теорії пружності, просторових задач теорії пружності, механічної теорії міцності, моделі пружної основи; відображено вплив гімназійних та студентських років на формування особистості М.М. Філоненка-Бородича, зокрема широко представлена плеяда викладачів, лекції яких слухав майбутній вчений; зазначено про ключову роль Л.Д. Проскурякова у становленні майбутнього вченого зі світовим ім‟ям професора Філоненка-Бородича