(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2017)
На основі репрезентативного кола джерел, масиву літератури з’ясовано важливі проблеми хабарництва в українській суспільній традиції другої пол. XIX поч. XX ст. Значна увага приділена з’ясуванню історичних чинників, зсувів у орієнтирах та оціночних судженнях суспільних верств і чиновництва. Важливість окресленої проблеми зумовлюється, перш за все необхідністю мати чітке уявлення про соціально – економічні реалії українського суспільства. Показана роль хабарництва у організації, устрої і функціонуванні державної влади. Визначається, що хабарництво спричинило великий соціальний, економічний збиток