(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2017)
Cаття присвячується зовнішнім фінансовим надходженням для допомоги міському самоврядуванню протягом XIX – початку XX ст. Відмічено, що Жалуваною грамотою 1785 р. вводилася нова система міського самоврядування на принципах децентралізації задля того, щоб міста самофінансувалися і таким чином скорочювалися державні витрати. Зазначено, що вже на початку XIXст. уряд Російської імперії зрозумів нездійсненність такої політики і вдався до централізації. Міста Півдня України самостійно не могли фінансувати різні державні замовлення за міські кошти. Тому уряд долучився до фінансування міського самоврядування у вигляді державної та земської допомоги з метою покриття витрат на державні проекти: будівництво шляхів сполучення, утримання пошт і телеграфів, поліції і суду тощо. Також потреба у додатковому фінансуванні міського самоврядування була викликана нестачею власних коштів для утримання державних закладів. Відзначається, що позитивна роль зовнішньої фінансової допомоги міському самоврядуванню була помітна протягом усього досліджуваного періоду.