(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2017)
Стаття присвячена проблемі періодизації в історіографії історії соціальної роботи. В її змісті проаналізовано погляди представників діахронічного та синхронічного підходів щодо сутності та особливостей етапів, періодів, стадій розвитку соціальноорієнтованої діяльності. Виявлено, що спільною рисою робіт першої групи науковців є визнання історії соціальної роботи за самодостатній процес, в межах якого відтинки розвитку визначені зміною історичних форм та напрямків соціальної допомоги, опіки, благодійності. Визнання дослідниками того, що розвиток соціальної роботи є невід‟ємною складовою еволюції суспільства стало для автора публікації підґрунтям для об‟єднання їх праць в другу групу. В цьому контексті доведено, що зміна форм суспільного світогляду, соціальноекономічної формації, а також переламні моменти в державотворенні та вихід цивілізації на новий життєвий цикл визначені в змісті останніх критеріями виокремлення періодів історії соціальної роботи.