(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2017)
На основі архівних матеріалів розглянуто діяльність колективу Одеської астрономічної обсерваторії під керівництвом В. П. Цесевича з відновлення роботи установи у період повоєнної відбудови. Визначено низку нових напрямів наукових досліджень обсерваторії, які стали провідними в подальший період її діяльності. Відзначено, що в перші повоєнні роки в обсерваторії розпочалася інтенсивна підготовка наукових кадрів, було поставлено питання щодо будівництва заміських пунктів спостережень та зроблено перші кроки з налагодження власного приладобудування. Це стало важливою передумовою подальшого розвитку обсерваторії.