(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті здійснена спроба розглянути діяльність Філіпа Меланхтона у справі реформування німецьких шкіл в 20-х роках XVI ст. Основою для дослідження став створений Меланхтоном план для школи Нюрнберга. У плані йдеться не лише про школу Нюрнберга, яка за наповненістю дисциплінами перебувала між університетами і латинськими школами, маючи статус школи вищого рівня, але й про початкову шкільну освіту і латинські школи. Особливістю плану є те, що тут релігійний компонент не просто збільшується, але втрачаючи ознаки факультативності перетворюється на обов‘язковий.