(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті здійснена спроба огляду та аналізу джерельної бази для вивчення земської статистики Чернігівської губернії у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Виявлена наявність репрезентативних джерел різних видів, що дозволяють виділити особливості становлення і розвитку земськостатистичних досліджень у Чернігівській губернії в зазначений період. Всю джерельну базу умовно поділено на кілька груп: законодавчі акти, документи державних установ, соціально-економічна статистика, архівні документи. Заслуговують на увагу опубліковані праці самих представників земської статистики указаного періоду, видання земського статистичного відділення, а з 1900 року – бюро, як практичний результат його діяльності, публікації тогочасної періодики.