(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
На основі архівних матеріалів, опублікованих джерел та праць вітчизняних та зарубіжних істориків у статті досліджується діяльність екс-гетьмана І. Виговського у 1659-1664 рр.. Зроблено спробу проаналізувати стосунки київського воєводи з представниками Кримського ханства в зазначений період та визначити пріоритетні цілі кожної із сторін. Автор використав документи, які дозволяють пролити світло на поведінку І. Виговського у постгетьманський період й спроби повернути владу завдяки співпраці з ханством. Важливим аспектом статті є показ причин його переорієнтації з Варшави у бік зближення з Бахчисараєм. Цілком доречним є з‟ясування позиції керівництва Кримського ханства у 1659 – 1664 рр., а також зовнішньополітичні завдання, які ставив перед собою хан та його найближче оточення.