(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Стаття присвячена атрибуції гармат львівського виробництва XVI ст. і Стародубського полку кінця XVII ст., зображених в альбомі шведської трофейної артилерії Я. Телотта. Автор характеризує морфологію стволів, проводить реконструкцію їхніх фізичних параметрів. Приділено багато уваги епіграфіці й геральдичним елементам, котрі вказують на майстрів-ливарників (Гануша, Бартоша Вайса, Лукаша, Леонарда Герля) і власників гармат (стародубських полковників П. Рославця і М. Миклашевського). Встановлено особу ливарника (Яков Марков), котрий виготовив гармату для П. Рославця. Окремо проводиться аналіз символічного наповнення гарматного декору. У статті також підкреслюється значення художніх джерел, зокрема, інвентарних малюнків, для дослідження історичної артилерії.