(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті визначені особливості формування православного духовенства на Волині наприкінці ХVIII– першій половині ХІХ ст. Показано, що у досліджуваний період верства православного кліру мала ознаки замкненості – майже всі священики і причетники були вихідцями із духовенства, утворювалися цілі династії священно- та церковнослужителів. Духовні треби парафіянам надавали унійні парохи, переведені на православ‟я (на початку ХІХ ст. вони становили більшість) та єреї, рукопокладені на парафії православними владиками. Доведено, що наприкінці XVIII – першій половині ХІХ ст. верства православного духовенства на Волині швидко збільшувалася.