(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Розглянуто особливості функціонування Братства самостійників в українських губерніях Російської імперії. Саме питання існування організації досі залишається предметом наукової дискусії вітчизняних дослідників у зв‟язку з браком інформації про неї. Відповідно до свідчень Р. Бжеського діяльність Братства була цілком таємною та ґрунтувалася на засадах ідеології українського націоналізму. Зважаючи на невелику кількість членів, братство не створювало власних відкрито діючих об‟єднань, а намагалося пропагувати свої ідеї в новостворених та вже діючих організаціях, делегуючи туди своїх представників.